ENTER - SIPOO UPPER SECONDARY SCHOOL

Enter is an IT-college in the town of Sipoo, close to Helsinki. The L-shaped pavilion-like building forms the last corner of an existing school campus.

The urban setting is dominated by two curved yards: a larger one towards the campus garden and a smaller court yard connected to the main road. The two curved glass façades open up the school towards the community. The students and teachers see the community and are seen. The campus garden serves as learning area, featuring a wireless network and green islands. Fruit trees with white flowers celebrate the graduation in the end of may.

The street side façade is broken up in smaller volumes to relate to the scale of the surrounding villas. The warm tone of the wooden surfaces is reminiscent of early 20th century school buildings.

A cast on site concrete stair forms the center of action in the building. It is topped by a large conical top light. A small mediatheaque and a café in the southern wing open up towards the central lobby. The class rooms are reduced in their material palette into industrial IT-workshops.

see also http://www.entersipoo.fi and http://www.worldarchitecturenews.com

planning: 02/2004 -
construction: 2005 - 2007

first prize - invited competition 2003

4150 m2