PIKKUJÄTTILÄINEN - KERAVA WATER TOWER

Pikkujättiläinen ("the small giant") is a project that reacts to changes in time and movement. The building shows two different identities: it is both a wide wall and a small tower. The big scale is experienced at a speed of 120 km/h from the highway, while the small scale is experienced at walking speed from the city center. The building is a red wall, whose living surface changes according to the light. The facade is clad in vertical steel strips, which are attached at an angle of ten degrees. During the day, sunlight touches on the corten steel skin, while at night the building is lit from the inside. The warm red tone of the building refers to the red brick industrial buildings that are present in the area.

The water wall cuts into the hill with its narrow side directed towards the city center. A public recreational route leads from the city center to the tower. Service traffic can access the tower from the south side; a service car can access the inside the building.

The constructional frame of the tower consists of twelve concrete columns, which are supported by steel beams of 400x400mm. Diagonal steel tubes of 400x400mm provide stability. The water basin is constructed out of concrete - 400mm thick on the sides and 800mm on the bottom. The basin is divided into ten compartments. The facade consists of 5000x1250mm steel frame elements. They are covered with corten steel sheets of three different sizes. The irregular pattern that is formed by the corten steel elements creates a living surface that is changing over time. By putting the facade elements at a ten degree angle, a play of light and shadows is created.

third prize - open competition 2002